Озелененнення та благоустрій Укрексімбанку

Проект створений в рамках проведення робіт з озеленення території навколо будівлі головного банку АТ «Укрексімбанк». Проект виконаний в стилі мінімалізм. Вибір обумовлений архітектурою самого будинку побудованого за проектом архітектора Шпари І.П.

Використання в проекті стрижених форм чагарників і дерев бере початок в класичному палацовому ландшафтному мистецтві. Тільки ззаможні власники садів могли собі дозволити Топіари та англійські газони. У той же час, хочеться показати, що АТ «Укрексімбанк» не просто представник класичної банківської системи, Банк слідує трендам та використовує в своїй роботі передові технології.

Поєднання стрижених форм і «кошлатих» гарноквітучих багаторічників дозволяє створити саме такий образ, в якому гармонійно поєднуються класика і сучасність, розкіш і доступність, елегантність і простота. Також при проектуванні враховувалося, що догляд за територією повинен бути мінімальним. Невибагливість за доглядом забезпечена за рахунок посадки стрижених форм, які необхідно підстригати два рази в рік і відсутністю посадок однорічників.

Для підтримки стилю проекту було вибрано три основних кольори рослин - зелений, пурпурний і білий, і три форми - сфера, піраміда і природна форма. Мінімалістичний стиль передбачає мінімальний асортимент рослин. Однак мало не означає скромно. Цілорічну декоративність проекту забезпечують структурні стовбури і гілки рослин, а також цікаво підібране листя дерев, чагарників і злаків, яке змінює забарвлення протягом усього вегетаційного періоду. Всі рослини підтримують один одного або кольором, або формою. Наприклад, єдину ялину підтримують листяні чагарники і кизильник горизонтальний. У той же час в зимовий період яскраво червоні ягоди кизильника будуть чудово поєднуватися з зеленою хвоєю і червоними гілками дерену білого. Жива огорожа з дерену білого, розташована в квадратних клумбах, в поєднанні з самшиту буде чудово виглядати в зимовий період. А влітку дерен об'єднує в одну картину квітучі багаторічники з іншими рослинами. Крім рослин стиль підтримують кулі, розміщені хаотично по території.

В рамках озеленення передбачається створення додаткових зелених територій вздовж фасаду по вул. Тверській. Створивши зелену зону, в якій посаджені два великих дерева ми досягли дві мети. По-перше, тінь від дерев трохи охолодить будівлю банку, чим знизить витрати на кондиціонування в літній період. По-друге, в тіні дерев створені зони відпочинку для співробітників та відвідувачів банку, що позитивно впливає на їх псіхоемоційний стан. Розміщуючи вздовж фасаду будівлі по вул. Антоновича колоноподібні буки і клени, ми переслідували ту ж мету - створення комфортних умов для роботи та обслуговування клієнтів.

Справжньою перлиною в проекті є два великих Ліквідамбара Смолоносних (амброве дерево). Дерево має яскравий глянсовий лист, пофарбований в зелений колір влітку і від оранжевого до пурпурного восени.

Особливу увагу було приділено невеликим клумбам по вул. Тверській. Їх хаотичне розміщення було пов'язано в одну композицію шляхом посадки однакових рослин. Цей прийом дозволяє зберегти єдність створюваного образу. Цей же прийом використовувався для об'єднання композицій уздовж фасадів.

Невелика клумба у вигляді квадратів з білим гравієм біля входу в банк розміщена таким чином, що відвідувач сидить на лавці візуально відділений від основного потоку клієнтів / співробітників. Жива огорожа з дерену білого є декоративною влітку і взимку за рахунок біло-зеленого листя і яскраво червоних гілок. Лавки пропонуємо вбудувати в існуючі мармурові підпірні стінки, таким чином простір буде використано раціонально. Для того, щоб у нічний час всі клумби виглядали також гарно і елегантно, як і вдень, проектом передбачено влаштування підсвітки крупномірів, а також додаткова підсвітка декоративні елементи.

Біля входу в Банк з боку вул. Тверської розміщені великі вазони для висадки літніх композицій. Таке облаштування дозволить кілька разів на рік в залежності від сезону, свята або іншого приводу, змінювати композиції з однорічних квітів і злаків. Таким чином ми уникаємо можливих конфліктів композицій в стилі, кольорі або розмірі з основними посадками.